PROČ PÍT MICHEL COUVREUR WHISKY?

Primárně proto, že to je vskutku mimořádná a skvělá whisky! Skutečný produkt srdce a nikoli obchodnické mazanosti ...

Michel Couvreur se do svých 85 let věnoval několik desetiletí výzkumu a rešerši ječmene, sladovnictví, destilace, bednářství a výroby whisky jako takové. Až dospěl k revolučnímu a pro mnohé i znepokojivému závěru: že více než „terroir“, odrůda ječmene, druh nebo velikost detilačního kotle, palivo, nebo řemeslo stillmana, je podstatná především kvalita a druh sudu. Neboť sud je duší whisky a určuje její charakter zhruba z 80%. A proto záleží především na druhu dřeva a jeho jedinečné fertilizaci-impregnaci. 

A Couvreurovy závěry od r. 1978 empiricky nesčetněkrát potvrzené v srdci Burgundska ve Francii jsou dodnes zdrcující pro asociaci skotské whisky i všech, kteří lpějí více na vnější formě, detailech a předpisech, než na finálním produktu.

Michel Couvreur Whisky je vždy single malt a je oproti např. whiskám japonským, destilována výlučně v renomovaných skotských palírnách. Primární zrání probíhá též ve Skotsku a často déle, než je stanovena zákonem uložená doba (5-10let). Nicméně po převozu sudů s whisky ze Skotska do Francie (pro sekundarní zrání a lahvování), skotská whisky už nesmí nést označní Skotská Whisky... A to přestože Couvreur jako poslední mohykán a absolutní purista vždy lpěl na původní nezměněné a pro něj neměnné tradici výroby skotské whisky. Ostatně hlavní důvod jeho odchodu ze Skotska byla právě industralizace a změna tradice výroby skotské whisky (zejména přechodem na dnes už zcela běžně rozšířené zrání v sudech po americkém bourbonu). 

Michel Couvreur si v Burgundsku vlasnoručně vylámal stovky metrů sklepů, které od suchých po velmi vlhké, nabízí v jednom místě absolutně rozdílné podmínky zrání, které společně s výběrem dřeva činí zásadní proměny whisky.

Michel Couvreur Whisky definuje nejpečlivější výběr palíren, primárního produktu a neústupná puristická tradiční tretace a zrání v hluboko impregnovaných, nacucaných, starých sudech (60, 80, 100 i starších!) po velmi zralé sherry jako Pedro Ximenez Palomino Fino, Oloroso, Amontilado, Manzanilla ale i Portském víně, nebo jiných fortifikovaných, či slámových vínech. M.C. whisky je vyráběna ve velmi malém množství (od Clearachu, 12Y, 17Y, 21Y až po 30, nebo dokonce 40Y) a je vždy zcela přírodní, nefiltrovaná a nekolorovaná. Michel Couvreur´s „independent bottling“ whiskies respektují a v zásadě replikují původní tradici výroby tak, aby výsledná whisky dosahovala kvalitativního vrcholu a senzorické bohatosti stejně, jako tomu bylo na konci 19. století. Absoulutní světovou špičku představuje zejména Michel Couvreur Whisky „EXCEPTIONALLY RARE MALTS“.


Celková produkce činí pouze cca 50tis lahví. Většina je Single Cask a některé produkty se lahvují pouze na speciální objednávku v řádech jednotlivých kusů! Lahve jsou většinou číslovány, uzavřeny korkem (pro otevření je potřeba klasické vývrtky) a zapečetěny voskem.

Jean Arnaud Franzen, sklepmistr, kterého si Michel Couvreur vybral r. 1998 je věrným nositelem jeho filosofie, že více než „terroir“, odrůda ječmene, druh nebo velikost detilačního kotle, palivo, nebo řemeslo stillmana, je podstatná především kvalita a druh sudu. Neboť sud je duší whisky a určuje její charakter zhruba z 80%. A proto záleží především na druhu dřeva a jeho jedinečné fertilizaci-impregnaci.

A já Marek J. Lopko - Ambassador Michel Couvreur Whiskies pro ČR jsem poctěn tím, že jsem byl starým pánem r. 2007 vybrán a pověřen, abych jeho whisky uvedl na náš trh.